O víkendu dobrovolníci uklidí břehy řeky

08.04.2024

Tradiční akce se uskuteční už podevatenácté

Podevatenácté se dobrovolníci vydají před turistickou sezónou uklidit břehy řeky Sázavy mezi Kácovem a Pikovicemi. Tradiční jarní akce, známá jako Čistá řeka Sázava, se letos uskuteční od 12. do 14. dubna. Ruku k dílu ale mohou zájemci přiložit během celého roku.

 

„Dobrovolníků na nadcházející víkend máme dost, některé úseky řeky už jsou naplněny, zájemce ale neodmítáme. Jen je budeme posílat sbírat odpadky tam, kde to bude třeba, například dál od řeky nebo k jejím přítokům,“ řekla ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Během úklidu organizátoři rozdělují řeku na pět úseků, počet dobrovolníků je na nich omezen, aby se průběh akce co nejvíce zefektivnil. „Víme tak, kolik lidí bude kde pomáhat a nehrozí, že by jich někde bylo moc, a jinde málo. Navíc ne všichni mohou sbírat odpadky z lodí, je potřeba, aby šli také po břehu, takže nám to pomáhá i v organizaci úklidu,“ dodala Bohunka Zemanová. V historii projektu se už vytvořily party skalních příznivců, kteří se zapojují každoročně, ne zřídka přicházejí i s rodinami. „Takže o budoucnost úklidu řeky se nebojíme,“ dodala Bohunka Zemanová.

 

Další dobrovolníky, ale ani větší skupiny, organizátoři neodmítají. Je však třeba, aby o tom zájemci dali vědět v dostatečném předstihu. „Jsme pak schopni se domluvit a vybrat jim lokalitu blízko řeky nebo její přítok, ale je to už složitější na organizaci. Jisté je, že letos od 12. do 14. dubna se už k řece víc lidí nevejde, mohou ale přijít třeba za měsíc nebo dva, i potom bude určitě co uklízet,“ vyzvala Bohunka Zemanová.

 

Loni přišlo řeku Sázavu a její přítoky uklízet celkem 1 768 lidí, kteří sesbírali 17 tun odpadků. V historii se do projektu Čistá řeka Sázava zapojilo celkem přes 16 000 dobrovolníků, kteří sesbírali kolem 400 tun odpadků. V posledních letech je ale obecně nepořádku kolem řeky méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už naštěstí nevznikají. Letos se dá ale očekávat, že vzhledem ke zvýšené hladině řeky Sázavy na konci loňského roku budou mít dobrovolníci práce o trochu víc.

 

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se čistí pod taktovkou více organizátorů napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Čistá řeka Sázava byla jedním z prvních projektů svého druhu v České republice, který inspiroval další podobné aktivity. Uklízí se například Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje… Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech.

 

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe