Dobrovolníci budou letos uklízet Sázavu od 12. do 14. dubna

01.02.2024

Online registrace už byla spuštěna

Stejně jako v předchozích 18 letech vyjdou a vyjedou i letos dobrovolníci k řece Sázavě, aby z jejích břehů sesbírali vše, co na ně nepatří. Tradiční akce Čistá řeka Sázava se uskuteční od 12. do 14. dubna. K účasti je třeba se předem přihlásit na www.cistarekasazava.cz – online registrace už byla spuštěna. Do loňského úklidu řeky Sázavy a jejích přítoků se zapojilo celkem 1 768 lidí, kteří sesbírali 17 tun odpadků.

 

„Online registraci by měl osobně vyplnit každý účastník, v případě, že je mladší 18 let, ji za něj vyplní jeho zákonný zástupce. Pokud se na akci chystá skupina více lidí, je nutné to předem nahlásit na telefon 723 881 081,“ řekla ředitelka pořádající Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Včasná registrace je podle ní zárukou, že se zájemce bude moci úklidu zúčastnit – počet míst je totiž omezen.

 

Při registraci se zájemci mohou také zúčastnit malé tipovací soutěže o netradiční cenu "zlatý odpaďák". Stačí odhadnout, kolik kusů bot dobrovolníci naleznou v dubnu během úklidu 90km úseku řeky Sázavy a kolik z nich bude pravých a kolik levých. Výsledky budou vyhlášeny po skončení akce.

 

Zájemci o úklid řeky nemusí ruku k dílu přiložit jen během zmíněného prodlouženého víkendu, sbírat odpadky z břehů mohou po celý rok. V 18leté historii se do projektu Čistá řeka Sázava zapojilo přes 16 000 dobrovolníků, kteří sesbírali kolem 400 tun odpadků. V posledních letech je ale obecně nepořádku kolem řeky méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už naštěstí nevznikají. Letos se dá ale očekávat, že vzhledem ke zvýšené hladině řeky Sázavy na konci loňského roku budou mít dobrovolníci práce o trochu víc.

 

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se čistí pod taktovkou více organizátorů napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Čistá řeka Sázava byla jedním z prvních projektů svého druhu v České republice, který inspiroval další podobné aktivity. Uklízí se například Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje… Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech.

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe