Řeka Sázava se bude uklízet i letos, už posedmnácté!

10.01.2022

Akce se uskuteční od 8. do 10. 4., pokud to epidemiologická situace dovolí

Sedmnáctý ročník tradičního jarního úklidu známého pod názvem Čistá řeka Sázava se uskuteční od 8. do 10. dubna 2022. Jeho podoba bude záležet na aktuálních epidemiologických opatřeních. Dobrovolníci se ale na pomoc řece nemusí vydat jen během uvedeného prodlouženého víkendu, uklízet břehy mohou po celý rok.

 

„Sbírat odpadky kolem řeky mohou zájemci kdykoli, třeba až konce vodácké sezony spojené se zamčením Sázavy na konci října,“ řekla Bohunka Zemanová, ředitelka společnosti Posázaví o.p.s., která organizuje úklid osmdesátikilometrového úseku mezi Kácovem a Pikovicemi. Dobrovolníci se mohou k úklidu hlásit od 10. ledna 2022 prostřednictvím formuláře na www.cistarekasazava.cz / Pro účastníky. V případě rodin nebo větších skupin doporučujeme přímo kontaktovat Bohunku Zemanovou, e-mail zemanova@posazavi.com nebo tel.: 723 881 081. Aktuální informace budou také na facebookové stránce projektu.

 

Poslední dva ročníky projektu ovlivnila koronavirová pandemie – původně třídenní hromadná akce se proměnila na individuální a „protáhla“ se na půl roku. Dobrovolníci k řece vyráželi od dubna do konce října sami nebo po malých skupinkách a ze břehů sbírali vše, co tam nepatří. Jen v loňském roce tak okolí řeky Sázavy „zbavili“ kolem 15 tun odpadků. Jen pro zajímavost: celkové množství odpadků sesbíraných v 16leté historii projektu se pohybuje kolem 400 tun a pomáhalo při tom 15,5 tisíce dobrovolníků! V posledních letech je ale obecně odpadků méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už naštěstí nevznikají.

 

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se čistí pod taktovkou více organizátorů napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Čistá řeka Sázava byla jedním z prvních projektů svého druhu v České republice, který inspiroval další podobné aktivity. Uklízí se například Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje… Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech. A je jedno, pod hlavičkou jaké kampaně se tak děje. Důležité je, že se do podobných akcí zapojuje čím dál víc lidí.

 

jt

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe