Čistá řeka Sázava 2020 – uklízíme až do konce října!

01.09.2020

Podrobnosti prozradí Bohunka Zemanová

Tradiční úklid řeky Sázavy ještě neskončil! Doba koronavirová sice změnila jeho podobu, ale nesebrala dobrovolníkům chuť pomáhat. Chcete se k nim přidat? Šanci máte ještě do konce října. Podrobnosti zájemcům prozradí Bohunka Zemanová: zemanová@posazavi.com, tel.: 723 881 081. Odměnou pro ty, kdo přiloží ruku k dílu, jsou i letos trička. Ale pozor – jejich zásoba se tenčí!

 

„Pokud se ještě někdo bude chtít do úklidu zapojit, ať se ozve. Pytle, rukavice i svoz odpadu zajistíme. Hlásit se mohou jednotlivci, rodiny i skupiny,“ vyzvala ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

 

Úklid 90kilometrového úseku řeky Sázavy mezi Kácovem a Pikovicemi už 15 let organizuje společnost Posázaví o.p.s. Původně víkendová hromadná akce, plánovaná na 3.–5. dubna, letos kvůli koronavirové pandemii doznala změn. Dobrovolníci k řece vyráželi individuálně nebo po malých skupinkách a z jejích břehů sbírali vše, co tam nepatří. Do současnosti přiložilo ruku k dílu na 350 lidí, kteří naplnili nepořádkem kolem 250 velkých pytlů. A uklízet se bude až do konce října, kdy se řeka Sázava vodákům „uzamkne“ a pomyslně se uloží k zimnímu spánku.

 

Ani při letošním úklidu nebyla nouze o tradiční odpadky, jako plastové lahve, pneumatiky či zbytky železných a dřevěných konstrukcí. Jako důsledek koronavirové krize se ve větší míře objevily použité plastové rukavice, pytlíky a roušky. Změnilo se také složení dobrovolníků – převažovali mezi nimi místní.

 

Šestnáctý ročník Čisté řeky Sázavy se uskuteční od 9. do 11. dubna 2021.

 

V prvních letech se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti s čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Čistá řeka Sázava byla jedním z prvních projektů svého druhu v České republice, který inspiroval další podobné aktivity. Uklízí se například Berounka, Jizera, Morava, Svratka, Ohře, Vltava, Bečva, Úpa, Kamenice, Labe, Ploučnice, Svitava, Dyje… Uklízejí se už také lesy, okolí silnic, veřejná prostranství v obcích a městech. A je jedno, pod hlavičkou jaké kampaně se tak děje. Důležité je, že se do podobných akcí zapojuje čím dál víc lidí. 

 

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe