Čistá řeka Sázava 2016 na Kutnohorsku

04.05.2016

Místní akční skupina Lípa pro venkov z.s. se letos již po sedmé zapojila do projektu Čistá řeka Sázava

Čistá řeka Sázava 2016 na Kutnohorsku

 

Místní akční skupina Lípa pro venkov z.s. se letos již po sedmé zapojila do projektu Čistá řeka Sázava. Letošní ročník se konal v termínu 7.–11. 4. 2016 a přinesl bohužel lehce deštivé počasí, které naštěstí úklid nijak závažně neohrozilo.

 

Jako první začaly ve čtvrtek 7. 4. čistit řeku děti ze Základní školy z Okružní ulice, Zruč nad Sázavou. Sbíraly odpadky kolem ústí Pardidubského potoka a podél zručské cyklostezky až po Chabeřický mlýn. V pátek 8. 4. nastoupili na úsek z Chřenovic přes Budčice a Vlastějovice až po Březinu žáci ze Základní školy v Potěhách. V sobotu a neděli nastoupili na břehy řeky další dobrovolníci. Děti z Dětského domova ve Zruči nad Sázavou čistily oba břehy řeky v okolí Horky nad Sázavou. Hasiči z Opatovic I spolu s rybáři a dalšími dobrovolníky uklidili úsek od Chabeřic ke Kácovu, a navázali tak na část řeky, kde úklid zajišťovala Posázaví o.p.s. Celou kampaň uzavřeli v pondělí 11. 4. žáci z I. Základní školy ve Zruči nad Sázavou na úseku z Domahoře do Zruče nad Sázavou.

 

Úklidu se pravidelně účastní také členové spolku Kalňáci, kteří dělali pořádek na dolním toku Želivky a letos ho spojili s jarním úklidem v obcích, a samozřejmě i další spolky a jednotlivci z obcí Vlastějovice, Horka II, Chabeřice a Město Zruč nad Sázavou. Tyto obce také přispěly na organizační zajištění celé akce celkovou částkou ve výši 12 000 Kč. Spolek kutnohorských podnikatelů věnoval 5 000 Kč a  materiálně – nákupem rukavic, pytlů a čisticích prostředků – firmy AVE Čáslav, Charvát Group s.r.o. a VARIEL, a.s. Velké poděkování patří také firmě EKOSO Trhový Štěpánov, s.r.o., která sebraný odpad uložila bezplatně na skládku v Trhovém Štěpánově. Svoz odpadu na své náklady zajistilo Povodí Vltavy s.p.

 

Během celé letošní kampaně se podařilo zlikvidovat 0,9 tuny odpadu, což je sice o třetinu méně než v roce loňském, ale zároveň to svědčí o tom, že celá akce má smysl a odpadu v okolí řeky přece jen ubývá. Další dobrou zprávou je, že podobných akcí přibývá, protože v následujícím týdnu se úklid přestěhoval na území města Kutné Hory a na říčku Vrchlici.

 

Lípa pro venkov z.s.

 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe