Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou - školáci dokázali, že to umí!

25.04.2016

Vítězem soutěže se stala ZŠ a MŠ Kácov, malou odměnu ale dostanou všechny týmy

Vítězem soutěže Čistá řeka Sázava, kterou pro děti a studenty do 18 let vyhlásila společnost Posázaví o.p.s., se stal tým Kácováci ze ZŠ a MŠ Kácov. Úkolem soutěžících bylo vytvořit praktický vzdělávací materiál, který by zábavnou, ale přitom účinnou formou přiblížil každému, kdo o to stojí, řeku Sázavu se všemi jejími krásami, přírodními zákonitostmi i problémy. Čtyři soutěžní týmy do klání přihlásily autorskou stolní hru, jeden tým se prezentoval pracovním sešitem s pohádkami a úkoly pro děti. Výsledky soutěže zveřejnilo minulý týden exkluzivně v přímém vysílání Rádio Sázava – www.radiosazava.cz.

 

„Všechny soutěžní hry byly hratelné, logické a přínosné, ale vyhrát mohla jen jedna. Vítěz získá cenu dle vlastního výběru (workshop, výlet či jiný zážitek) v hodnotě 6 000 korun, které do soutěže věnoval majitel firmy Bisport s.r.o Jaromír Biolek. Tato částka byla vybrána za půjčení lodí při loňském jarním otevírání řeky Sázavy v Týnci nad Sázavou. Malou odměnu ale dostanou všechny soutěžní týmy,“ řekla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková ze společnosti Posázaví o.p.s. Všechny soutěžní práce byly podle ní famózní a týmy si zaslouží obdiv a poděkování za přístup, se kterým zadaný úkol splnily. Velké díky patří také porotě, ale hlavně paní učitelce Juliáně Brodské a žákům ZŠ Bílá 1 v Praze 6, kteří pomohli díla vyzkoušet a vyhodnotit. Hry nezůstanou „ležet v šuplíku“ a po dohodě s autory se organizátor soutěže pokusí navrhnout jejich další využití.

 

Soutěž navázala na úspěšný projekt Čistá řeka Sázava, kdy dobrovolníci každoročně na jaře uklízejí břehy jedné z nejromantičtějších českých řek. Letos pod heslem „Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou“ proběhl už jeho jedenáctý ročník. Jako poděkování partnerům a všem, kteří přiložili ruce k dílu, se 13. května 2016 od 18 hodin uskuteční na zahradě Hotelu TÝNEC v Týnci nad Sázavou tradiční Večer pro dobrovolníky. Ti budou mít příležitost setkat se zde a popovídat si s patronkou projektu Anetou Langerovou, poslechnout si písničky kapely SPB, opéct si buřty a prostřednictvím fotek a videí zavzpomínat na letošní úklid řeky.

 

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Akci organizují společnosti Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a MAS Havlíčkův kraj o.p.s. S úklidem více než 200 kilometrů řeky Sázavy a jejích přítoků letos pomáhalo na 3 000 dobrovolníků, kteří sesbírali přes 30 tun odpadků.

 

„Proti očekávání byl počet dobrovolníků nižší, ovlivnilo to zejména nepříznivé ‚anglické‘ počasí. Nic nám ale nebránilo soustředit se na problematická místa, o kterých jsme věděli z minula, ale nikdy jsme na jejich úklid neměli dostatek času. Potěšitelné je, že obecně je odpadků kolem řeky méně. Děkujeme proto všem, kteří letos ‚Drželi rytmus s Čistou řekou Sázavou‘ a sdíleli s námi radost z poznání, že odpadků kolem řeky ubývá‘,“ řekla Denisa Cibulková.

 

Partnery projektu Čistá řeka Sázava jsou Povodí Vltavy, státní podnik, společnosti Bisport s.r.o., ČEPS, a.s. a Lesy ČR, s.p., mediálním partnerem Rádio BLANÍK.

jt

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe