Projekt Čistá řeka Sázava na turné s patronkou Anetou Langerovou

18.12.2015

Zpěvačka propagovala tradiční jarní úklid řeky

Fanouškům Anety Langerové není stav životního prostředí lhostejný a rádi se zapojí do úklidu veřejných prostor. Prozradila to malá anketa, kterou v rámci právě probíhajícího zpěvaččina turné Na Radosti uspořádala Denisa Cibulková, manažerka projektu Čistá řeka Sázava, jehož je Aneta Langerová patronkou. Návštěvníci několika vybraných Anetiných koncertů měli v uplynulých týdnech příležitost seznámit se s projektem zaměřeným na úklid řeky Sázavy, který každoročně pořádá společnost Posázaví o.p.s. Mohli také zhlédnout oficiální video „Drž rytmus s Čistou řekou Sázavou“, které zpěvačka spolu s dobrovolníky natočila na podporu této úklidové akce. Režie se ujala dokumentaristka Olga Špátová.

„Z oficiálního videa projektu Čistá řeka Sázava připravujeme krátký spot a chceme požádat Českou televizi o jeho odvysílání. Naším cílem je ‚nakazit‘ úklidem lidi i v jiných koutech republiky. Podobná akce může probíhat všude – když se podíváme na mapu České republiky, je všude ‚modro‘, takže každý úklid přírody probíhá někde kolem vody,“ řekla Denisa Cibulková. Výsledky ankety ji docela překvapily. Lidé podle ní vesměs odpovídali, že něco podobného dělají, že uklízí třeba obec. „Myslím si, že by bylo dobré takové akce více zviditelnit, založit například společný portál, který by o podobných aktivitách informoval. Možná by se pak k úklidu přidalo víc lidí a na více místech,“ řekla Denisa Cibulková. Ráda by oslovila také správce silnic, protože hodně nepořádku je právě kolem komunikací.

V anketě návštěvníci koncertů odpovídali na pět otázek. „Ptali jsme se, zda vůbec fanoušci vědí, že Aneta je patronkou projektu, kolikátý ročník úklidu řeky Sázavy probíhá, kolik tun odpadků se při něm ročně sebere, zda viděli oficiální video projektu a zda podobná akce probíhá i v jejich okolí,“ dodala Denisa Cibulková. Z anketních lístků vždy vylosovali jednoho výherce, který získal úklidovou sadu – rukavice, pytel a tričko – a vybral si dárek z Anetina e-shopu.

S projektem Čistá řeka Sázava se mohli seznámit návštěvníci koncertů Anety Langerové mimo jiné v Kolíně, Teplicích, Jablonci nad Nisou nebo v Mikulově. „Promítali jsme oficiální video, rozdávali letáčky, odpovídali na otázky týkající se úklidu řeky a ptali se, jestli a jak se uklízí jinde. Zájemcům jsem vysvětlovala, že zapojit se do podobné akce není náročné. Stačí se rozhlédnout kolem sebe, vidět to, co jiní nevidí, vzít pytel a rukavice a mít kam odpad složit,“ popsala Denisa Cibulková.

„Fanoušci Anety nás ještě mohou potkat na posledním koncertě celého turné, a to v neděli 20. prosince ve Švandově divadle na Smíchově. I tady budou moci vyplnit anketu a budeme opět losovat jednoho výherce,“ dodala ještě Denisa Cibulková.

Projekt Čistá řeka Sázava je dobrovolnickou aktivitou financovanou z dotací od obcí, z příspěvku sponzorů a dalších dárců. Letos se uskutečnil už desátý ročník. V prvních ročnících se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Akci organizují společnosti Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a MAS Havlíčkův kraj o.p.s. S úklidem více než 200 kilometrů řeky Sázavy a jejích přítoků letos pomáhalo 3 076 dobrovolníků, kteří sesbírali téměř 37 tun odpadků.

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik, Lesy ČR státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník. Více informací je na www.cistarekasazava.cz.

jt

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe