Zájemců o letošní čištění řeky Sázavy utěšeně přibývá

21.02.2011

Poslední místa jsou v lodích, zájem je pořád také o "pěšáky"

Zájemců ochotných letos pomoci s čištěním řeky Sázavy a jejích břehů, které se uskuteční od 15. do 17. dubna, utěšeně přibývá. Z pěti úseků jsou už tři téměř plné dobrovolníků. Poslední místa jsou v lodích, zájem je pořád také o “pěšáky“, řekla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková. Uvítala by zejména pomoc ze stran škol, které by s dětmi zajistily úklid břehů.

„Dobrovolníci se vzorně hlásí a místa se rychle plní,“ dodala. Doufá však, že všichni přihlášení dostojí svým slibům a akce se zúčastní. Zájemci se dál mohou hlásit na telefonu 733 710 012 nebo e-mail cibulkova@posazavi.com. Kontaktovat se mohou i přes facebook. Podrobnosti o celé akci jsou uvedeny na www.posazavi.com.

Organizátoři uvítají také pomoc donátorů. Celkové náklady na úklid řeky Sázavy se každoročně blíží 400 000 korun. Velkým partnerem akce je podnik Povodí Vltavy, který hradí veškeré výdaje spojené s odvozem sesbíraných odpadků na skládky v Trhovém Štěpánově, Přibyšicích a Jílovém u Prahy. Stojí ho to ročně 100 000 korun.

Po odečtu nákladů na odvoz odpadu zbývá ještě uhradit téměř 300 000 korun. Náklady na úklid jednoho kilometru břehu řeky totiž přesahují 2 000 korun. Obce na projekt přispívají 3 000 až 6 000 korun. Úklid řeky Sázavy a jejích břehů přitom podle délky úseků, které procházejí jednotlivými katastry, stojí od 1 000 do 28 000 korun.

Organizace akce se od loňska nebude příliš lišit. Řeka bude opět rozdělena na pět úseků, každý z nich bude mít svého vedoucího a svůj zásobovací tým.

V loňském roce se řeka Sázava uklízela už popáté. Více než 1000 dobrovolníků tehdy vyčistilo úsek řeky dlouhý přes 150 kilometrů. Sesbírali přes 37 tun odpadků, především plastových lahví, igelitových obalů, ale také starých lednic, sudů, torz rybářských lodí, koleček, jízdních kol či pneumatik.

jt

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe