Vodní skauti Zlatá kotva z Prahy

18.04.2008

Dobrý den,

jsme vodní skauti Zlatá kotva z Prahy. Na Sázavu jezdíme rádi a často, takže jsme se chtěli taky zúčastnit Vašeho projektu "Čistá řeka Sázava". Ale nemohli jsme být tehdy tam, kde jste to Vy potřebovali. Tak jsme v sobotu 12.4 vyrazili uklízet na vlastní pěst.

Sbírali jsme odpadky kolem Posázavské stezky v úseku mezi Žampachem a Pikovicemi. Ze začátku jsme zkoušeli sbírat i dole kolem vody, ale přístup shora tam není nijak dobrý. Takže jsme se nakonec soustředili jen na vlastní značenou cestu a její bezprostřední okolí. I tak bylo nad naše síly sebrat všechno. Zjistili jsme, že úplně v každém příčném údolíčku, přes které stezka vede, je větší nebo menší smetiště. Ta jsme tam nechali. Vysbírali jsme odpadky kolem cesty a kolem vyhlídek (po skalách kam až jsme si troufli). Hlavně plastové láhve, pytlíky, tašky. Bylo toho šest plných sedmdesátilitrových pytlů. Všechno jsme odnesli do Pikovic do kontejnerů. Mohlo toho být daleko víc, kdyby nás bylo víc.

Berte to jako příspěvek k Vaší akci, která nám připadá hodně smysluplná a záslužná. Pro nás to bylo užitečné taky. Zjistili jsme, že si člověk běžně ani neuvědomuje, kolik má kolem sebe svinčíku. Teprve když jsme se po něm začali dívat, viděli jsme, že je skoro všude. Jsem přesvědčená o tom, že děti, které se téhle akce zúčastnily, už jen tak někde odpadky neodhodí.

za Zlatou kotvu
Jana Soběslavská - Pony
vedoucí

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe