Veřejnost na Vysočině se popáté zapojí do péče o řeku Sázavu

30.03.2014

Rozmanitá skupina dobrovolníků se již pátým rokem sejde u Sázavy a v 60 km úseku bude zbavovat její koryto a břehy odpadu. V místech, kde byl odstraněn hrubý odpad starý desítky let, se každým rokem objevují nové nečistoty. Tradičně bylo vloni nejvíce odpadu poblíž center měst a přístupových cest k řece. Částečně byly zlikvidovány i černé skládky. Naštěstí množství odpadu každým rokem ubývá. Drobný i větší odpad vyhazují do přírody lidé. Jiní lidé je musí vlastními silami zase odstranit. Nezisková dobrovolnická akce Čistá řeka Sázava na Vysočině se uskuteční v termínu od 7. do 12. dubna 2014. Vloni přiložilo ruku k dílu mezi Havlíčkovým Brodem a Chřenovicemi na 500 dobrovolníků.

Každým rokem se množství nalezeného odpadu snižuje. První dva ročníky dobrovolníci odstraňovali velké množství odpadu starého i desítky let. Nyní likvidují pouze to, co za uplynulý rok přibylo. „Množství nalezeného odpadu se vloni výrazně snížilo, tak jsme zvědaví, jak to bude vypadat letos. Třeba budeme mile překvapeni a zjistíme, že už nás nebude potřeba“, uvažuje Karolína Ortová, spoluorganizátorka z obecně prospěšné společnosti Královská stezka. Nejčastěji se u řeky nalézá drobný odpad jako potravinové obaly, PET lahve, papíry, konzervy, sklo. Tradičně se u řeky objevují pneumatiky (i od traktoru), nábytek, domácí spotřebiče a sportovní potřeby. Z hitparády domácích spotřebičů končí u řeky nejčastěji lednice. Dobrovolníky vloni rozesmál nález záchodové mísy. „Každý rok se nestačíme divit, jaké poklady u řeky objevíme,“ uzavírá Gustav Charouzek (Královská stezka).

Fenomén dobrovolnictví spojuje lidi, kteří se nezištně rozhodnou učinit smysluplnou a společensky prospěšnou věc. „Množství lidí, které ve svém volném čase přijde k řece vlastníma rukama pomoci nebo jinak podporuje naši akci, je obdivuhodné,“ říká Martina Hupková, manažerka akce. Při čištění Sázavy se schází školy, skupiny, rodiny i jednotlivci se zájmem nejen o vodu (vodáci), ale celkově o přírodu a své okolí. Dobrovolníci při nacházení odpadu neskloňují slovo „ekologie a zdravé životní prostředí“, ale spíše „zdravý rozum a slušné vychování.“ „Většina dobrovolníků se akce účastní opakovaně, protože je těší dobrý pocit z pomoci a zároveň protože prožijí dobrodružný den v přírodě mimo vyšlapané cesty s lidmi naladěnými na podobnou vlnu“ shrnuje jejich motivaci dobrovolná organizátorka Pavlína Nermutová.

Kvalita vody, která je základem života, by měla být bodem zájmu široké veřejnosti. Hlavním partnerem akce je správce toku státní podnik Povodí Vltavy. Bez přispění partnerů (půjčovna lodí Samba, rekreační středisko Sluneční zátoka, recyklace textilu Dimatex CS s.r.o), sponzorů a mnoha dobrovolných organizátorů by nebylo možné akci uskutečnit. 

Úklid řeky Sázavy se v uvedeném termínu uskuteční tradičně také na dolním toku, v kraji Středočeském a nově na Vysočině i nad Havlíčkovým Brodem. Pod taktovkou několika organizátorů (Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s.) bude napříč dvěma kraji vyčištěno přes 200 km řeky Sázavy – téměř od pramene až do Pikovic. Rozsah akce poukazuje na nutnost koordinované péče o vodu a krajinu bez ohledu na administrativní hranice a různé zájmy.

Akce Čistá řeka Sázava na Vysočině se koná pod záštitou projektu Čistá Vysočina - dobrovolnického čištění komunikací a veřejných prostorů, které organizuje Kraj Vysočina a do kterého se vloni zapojilo přes 18 tisíc osob. „Společným úsilím chceme dát najevo, že problematiku přírody a krajiny je potřeba řešit koordinovaně ve větším území, nikoliv jen jednotlivými oddělenými zásahy,“ dodává Hupková.

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe