Šance pro řidiče

24.03.2015

Minulý týden jsem šel s kamarádem silnicí a pak lesem na křižovatku u Choratic. Zajímalo nás, zda by existovala možnost nové silnice do Sázavy mimo Dojetřice. Kousek za Sázavou jsme byli svědky sbírání odpadků po škarpách ženami z Dojetřic. Až poté jsem si pořádně uvědomil, co za bordel v lese podél silnice vlastně je. Papírky od bonbónů a čokolád, PET lahve a plechovky energy drinků, kterými se řidiči posílili na těžké cestě do Sázavy. Vše dopadlo dobře, řidič sjel až do údolí a celý štěstím bez sebe pravděpodobně nesnese prázdný obal ve svém autě, protože mu hyzdí interiér vozu. Není nic jednoduššího než zmáčknout elektrický čudlík okénka a vrátit tak interiér do excelentního stavu. Rozmanitost odpadků je bohužel větší. Někomu se nehodil denní tisk, a tak i celý balík novin skončil pod smrky a ozdobil široké okolí jako padlý sníh. Není divu, za jízdy se nedá přeci číst. Jsou zde i prasklé igelitové pytle, jejichž hnusné vnitřnosti se derou ven. Docela hrozný pohled.

Začínám si uvědomovat, že právě toto ty ženy sbírají. Obdivně na ně zírám a nevím, co mám říct. Pracují jako včely a dávno již nezírají, berou to jako realitu každý rok. Jsou vybavené rukavicemi a reflexními vestami. To proto, aby je nějaký řidič posilněný energy drinkem nesrazil mezi ty odpadky.

Po kraji vozovky se hromadí nasbírané pytle. Napadá mne, pro koho tyto ženy sbírají odpadky? Pro ty neukázněné řidiče, aby mohli opět do vyčištěné přírody házet bordel? To asi ne. Tak pro tyto řidiče jdu s kamarádem obhlížet, kudy by mohla vést nová, kratší a širší silnice do Sázavy? Společnost dá do nové silnice nemalé peníze a úsilí a toto bude pak výsledek. Škarpy plné odpadků?

Takže řidiči, máte nyní šanci, a to dokonce dvojí. Buď do krásné přírody Sázavy znovu házet bordel, který vyčistí ženy, děti, vodáci a nadšenci, protože mají k přírodě úctu, nebo se hodně zamyslet a stát se lepšími, pro které má pak smysl rozšiřovat či stavět nové silnice!!!  

Petr Brožek

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe