Setkání zástupců obcí a partnerů kolem řeky Sázavy

20.03.2015

Kde pramení řeka Sázava, kterou si každoročně na jaře berou do péče stovky dobrovolníků? To se vydali zjistit organizátoři tradičního jarního úklidu známého pod názvem Čistá řeka Sázava do okolí Škrdlovic na Vysočině. Právě tady se nachází pramen (nebo vlastně tři prameny) vodního toku, který patří k nejromantičtějším v Česku.

Po staletí se vedly dohady o tom, kde řeka Sázava pramení. Za historicky prapůvodní pramen byl v minulosti označován Stržský potok, později Karlovský potok a Stružný potok. Žulový kámen označující prameniště byl nakonec postaven v lese v chráněné krajinné oblasti, proto je přístup k němu omezen. Nevede k němu žádná značená cesta, jen pěšinka hustým lesním porostem. Najít ho mají mnohdy problém i místní.

Vycházka k prameni byla součástí setkání zástupců obcí a partnerů kolem řeky Sázavy, které se uskutečnilo v rámci projektu spolupráce nazvaného Řeky se mění. Realizovaly ho společnosti Posázaví o.p.s., Královská stezka o.p.s., Lípa pro venkov z.s. a Rakovnicko o.p.s. Tématem setkání byly také informace o letošním, desátém ročníku projektu Čistá řeka Sázava.

Podruhé se bude řeka Sázava uklízet už téměř od pramene. Na horním toku, kde není koryto tak široké, budou dobrovolníci sbírat odpadky ze břehů a jejich okolí. Na dolním toku se do boje s nepořádkem pustí i posádky lodí. Uklízet se bude hlavně od 10. do 12. dubna. 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe