Řeka Sázava se díky dobrovolníkům opět zbavila odpadků

12.04.2015

Kolem tisícovky dobrovolníků a méně odpadků – takový je výsledek desátého ročníku tradičního jarního úklidu řeky Sázavy známého pod názvem Čistá řeka Sázava. Podruhé v historii projektu se uklízelo od pramene až do Pikovic, tedy přes 200 kilometrů. Organizaci nejdelšího, bezmála devadesátikilometrového, úseku z Kácova do Pikovic si opět vzala za své společnost Posázaví o.p.s. Dobrovolníci zde od 10. do 12. dubna nasbírali podle předběžných výsledků 18 tun odpadků, to je o deset tun méně než loni. Množství sesbíraného odpadu je srovnatelné s rokem 2008, v následujících letech ho pak kvůli povodním přibylo.

„Podle prvních zpráv z jednotlivých úseků je letos odpadků výrazně méně. Doufejme, že je to způsobeno tím, že se odpad pomalu vysbírává, i když samozřejmě černé skládky se našly i nyní, nejsou ale nové, jen jsme je teprve teď objevili, historicky tu leží velmi dlouho,“ řekl ředitel společnosti Posázaví o.p.s. Václav Pošmurný. Kvůli podobným nálezům bude podle něj co sbírat i v následujících letech. Takže další ročník Čisté řeky Sázavy se uskuteční od 8. do 10. dubna 2016. Václav Pošmurný poděkoval všem, kteří přišli řeku uklízet, i těm, kteří projekt podpořili finančně či materiálně. „Sponzorů, kteří se na akci podílejí, je mnoho – od maminek, které doma pečou buchty, až po firmy, které zajišťují servis – odvážejí nasbírané odpadky, půjčují lodě nebo vaří pro dobrovolníky,“ dodal.

Podesáté přijel řeku Sázavu uklízet i Martin Moravec. „Říkal jsem si tehdy, že je super, že někdo v Čechách dělá takovou akci, protože v té době to bylo velice unikátní. Dneska se díky Čisté řece Sázavě dělá spousta podobných akcí. Za těch deset let mi to dalo strašně moc zážitků, radost z toho, že se nám daří řeku čistit, že se nám daří držet pohromadě tuto skvělou partu, inspirovat i další organizátory. Vím o několika lidech, kteří s námi začínali na Sázavě a dneska čistí Berounku nebo letos prvně i řeku Kamenici v severních Čechách,“ uvedl Martin Moravec. Velký dík za to podle něj patří Báře Čmelíkové, která to tehdy vymyslela. „Ve své době dokázala kolem sebe shromáždit lidi, kteří dokážou na řece zakřičet, zvednout těžké věci. Ale nebýt jí, tak tady asi dneska nikdo nestojíme. Takže jí patří dík za to, že vyhecovala v době, kdy působilo jako naprosto naivní představa, že by se něco takového mohlo ujmout, tuto akci a začala ji prakticky z nuly budovat,“ řekl Martin Moravec.

S nápadem uklidit řeku Sázavu přišla Barbora Čmelíková v době po povodni, kdy byly břehy plné nepořádku. Ruku k dílu přiložila i letos. Mile ji překvapilo, že odpadků ubývá. „Sázava je čistá, protože sbíráme už jen drobotinky. Říkám si, jestli je to tím, že se uklízí pravidelně, nebo tím, že nešla velká voda,“ řekla. Vůbec si prý nedokázala představit, že se bude řeka čistit ještě za deset let. „Po prvním ročníku jsem si myslela, že už to v životě nikdy neuskutečním a že na to nemám síly. Kdyby nebylo aktivity lidí, kteří to chtěli opakovat, tak bych do toho nešla, protože to byla strašná dřina a je to furt,“ přiznala. Moc ji proto těší, že se díky společnosti Posázaví o.p.s. projekt podařilo udržet. A je ráda, že neubývá ani lidí ochotných pomoci. Podařilo se podle ní splnit i další cíl projektu – pozitivně ovlivnit veřejnost, chataře, rybáře, vodáky a další lidi, kteří se pohybují kolem vody. Dobrovolníci, kteří pomáhají řeku uklízet, jsou podle ní skvělí. „Jdou do toho opravdu srdcem a je vidět, že jsme na stejné lodi,“ dodala. Budoucnost projektu si sice neumí představit, ale věří, že neskončí. „Ta akce by neměla umřít tím, že si řekneme, že je čisto. Řeka je čistá dnes, ale za týden přijde velká voda a všechno bude jinak,“ upozornila Barbora Čmelíková.

V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Akci organizují společnosti Posázaví o.p.s., Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a MAS Havlíčkův kraj o.p.s. Při úklidu více než 200 kilometrů řeky sesbírali loni dobrovolníci z jejích břehů přes 35 tun odpadků, letošní celková čísla zatím nejsou k dispozici.

Partnerkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová, která se každoročně zapojuje i do samotného úklidu. Na podporu Čisté řeky Sázavy uspořádá 22. května koncert ve Společenském centru v Týnci nad Sázavou. Každý, kdo si na její týnecký koncert koupí vstupenku za 250 korun, zároveň přispěje na projekt Čistá řeka Sázava.

Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník. Projekt podpořila také společnost Lesy České republiky, státní podnik.

Projekt inspiroval další skupiny obyvatel. Dobrovolníci letos uklidili například Benešovský, Štěpánovský nebo Jevanský potok.

 

 

 

 

 

 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe