Odpadků v řece Sázavě a jejím okolí pomalu ubývá

15.04.2012

Řeka Sázava je připravena na turistickou sezonu. Postarali se o to dobrovolníci, kteří se o uplynulém víkendu vydali vyčistit hladinu a břehy toku, který patří k nejvyhledávanějším českým vodáckým lokalitám.  Mezi Kácovem a Pikovicemi, kde úklid organizovala společnost Posázaví o.p.s., sesbírali od pátku do neděle téměř 30 tun odpadků, loni jich bylo 31,5 tuny.  Do třídenního úklidu se zapojilo 922 dobrovolníků, loni jich bylo 850.

„Na rozdíl od předchozích ročníků je letos konečně odpadu méně. Ubylo hlavně starých černých skládek podél vody, také chataři i vodáci si po sobě víc uklízejí.  Myslím, že se nechali inspirovat i naším projektem Čistá řeka Sázava, který se letos uskutečnil už posedmé. Nepořádáme ho jen kvůli samotnému úklidu, ale snažíme se jeho prostřednictvím lidem ukázat, že si mají u řeky po sobě uklízet,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.  Potěšilo ji, že se k akci během víkendu spontánně přidala řada dalších lidí, kteří se o úklidu dověděli na poslední chvíli.

Potřetí usedla do lodi s dobrovolníky i patronka projektu zpěvačka Aneta Langerová. Uklízet řeku letos pomáhala dva dny. Lidem, kteří u Sázavy bydlí nebo se k ní jezdí rekreovat, vzkazuje, aby si více vážili a starali se o prostředí, které je tady neuvěřitelné a krásné, jejich péči si proto zaslouží. „Mám pocit, že odpadků, které jsme letos sebrali, bylo daleko méně, což mě příjemně překvapilo,“ řekla Aneta.
 
Podobného názoru je i jeden ze skalních příznivců projektu Martin Moravec. „Letos konečně odpadu ubylo. Bohužel pořád ale nacházíme staré skládky. Například u Vojenského muzea v Lešanech zřejmě několik desítek let vyhazovali odpadky za bránu a plot, pak přijde déšť a zřejmě každý rok po zimě se odkryje další část nepořádku. To jsou tuny, které neubývají.  Potřeba je uklidit i řeku, ale už ne tolik, je to lepší, většinou sebereme jen pár plastových lahví,“ dodal Martin Moravec.

„Sázava pro mě znamená moc. Obrovskou část dětství jsem strávil v Posázaví, mám na Sázavě chatu. Čištění Sázavy jsem se zúčastnil asi popáté. Člověk tady potká obrovské množství úžasných lidí, nadšenců, kteří jsou ochotni se nadchnout pro dobrou věc,“ řekl jeden z dobrovolníků Ondřej Kaplan.

Projekt Čistá řeka Sázava je nekomerční aktivitou založenou na dotacích a dobrovolnosti všech. Tedy nejen lidí, kteří odpadky sbírají z lodí a břehů, ale také obcí, měst, sponzorů a partnerů. Poskytují nejen finanční, ale také materiální pomoc v podobě úklidových prostředků, jídla pro dobrovolníky nebo prostorů pro jejich přenocování. V současnosti se uklízí z Havlíčkova Brodu do Pikovic, napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Vedle společnosti Posázaví o.p.s. organizují úklid také Místní akční skupina Lípa pro venkov a RNDr. Martina Hupková pod záštitou sdružení Program Sázava 21. „Odpadu bylo na pravidelně čištěných úsecích, s výjimkou několika černých skládek, výrazně méně než v předchozích letech, byly však přidány nové úseky, kde jsme odstraňovali odpad starý i deset let,“ uvedla Martina Hupková.

Mezi Kácovem a Chabeřicemi se do úklidu opět zapojila místní organizace Českého rybářského svazu Soutice. Podle jejího zástupce Václava Seidla tady nasbírali 25 až 30 velkých igelitových pytlů, což bylo odhadem kolem 500 kilogramů odpadků. „Rok od roku je nasbíraných odpadků méně, je znát, že se řeka pravidelně čistí,“ řekl Václav Seidl. Do akce se zapojilo 35 rybářů, kterým pomohli s nafukovacím člunem hasiči z Trhového Štěpánova.

jt

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe