Lípa pro venkov koordinovala úklid mezi Vlastějovicemi a Kácovem

14.04.2013

Ve dnech 12. – 14. 4.2013 se MAS Lípa pro venkov o.s účastnila tradiční akce úklidu břehů řeky Sázavy, který již několikátým rokem koordinuje MAS Posázaví o.p.s.

MAS Lípa pro venkov již tradičně zajišťovala sběr odpadu v úseku od Vlastějovic (od železniční zastávky Chřenovice) až po Chabeřice (Holšice).  Území obce Vlastějovice uklízeli žáci ZŠ Potěhy (44 žáků), rozděleni do tří skupin, které doprovázeli pracovníci OÚ Vlastějovice.  Horku II až po Damhoř dostali na starost studenti kutnohorského gymnázia (16 žáků + doprovod).  Ve Zruči nad Sázavou (od Damhoře až po Chabeřický mlýn) obstarali úklid žáci ZŠ Okružní(celkem 25 žáků). Úsek od Chabeřic až po Posadovský mlýn u Kácova čistili zručští hasiči  (15 účastníků) s doprovodem pracovníků OÚ Chabeřice. Žáci ze ZŠ Uhlířské Janovice (celkem 45 dětí) tentokrát zůstali v místě a sbírali odpad v povodí Losinského Potoka a Výrovky. O víkendu se připojili i další dobrovolníci - SDH Soutice, Český rybářský svaz Soutice, občanské sdružení Kalňáci, Český rybářský svaz Vlastějovice (celkem 52 účastníků).

Svoz odpadu v úseku Vlastějovice – Zruč nad Sázavou technicky zajistila firma LIMA-EKO SLUŽBY, s.r.o.  a úsek Chabeřice – Kácov firma Roman Měkota. Náklady na svoz odpadu  uhradilo Povodí Vltavy. Odpad byl bezplatně uložen na skládku v Trhovém Štěpánově.  Akci finančně nebo materiálně podpořila řada sponzorů. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství, s.r.o. se sídlem v Čáslavi poskytla pytle na odpad a rukavice. Společnost Charvát Group s.r.o. ze Zbraslavic uhradila občerstvení pro děti, pytle a další hygienické prostředky. Autobusovou dopravu pro děti ze ZŠ Potěhy zajistil DSO Rozvoj venkova. Finanční částkou ve výši 3 000 Kč na zajištění akce přispěly obce Chabeřice, Vlastějovice, Horka II a město Zruč nad Sázavou. Koordinaci celé akce na úseku řeky od Vlastějovic po Kácov  zajišťovali pracovníci MAS Lípa pro venkov o.s. Při akci bylo z říčních břehů odstraněno 1,59 tuny odpadu.

MAS Lípa pro venkov o.s.

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe