Dobrovolníci už vyrazili k Sázavě – na kole nebo pěšky

05.04.2011

Propagovali akci Čistá řeka Sázava a monitorovali množství odpadků v okolí řeky

V sobotu vyrazilo k řece Sázavě na kole nebo pěšky asi 15 dobrovolníků jako předvoj velké úklidové akce, která se uskuteční od 15. do 17. dubna. Chtěli zjistit, zda místní, chataři, rybáři i turisté o projektu Čistá řeka Sázava vědí a vyzvat je, aby se do něj aktivně zapojili. „Osobní kontakt je asi nejlepší a kluci a holky navíc obhlídli, kde se nahromadilo více odpadků,“ řekla manažerka projektu Denisa Cibulková.

Dobrovolníci jeli nebo šli většinou po obou březích řeky. Lidi, které oslovili, s nimi většinou spolupracovali a o akci se zajímali. Někteří ji už znali, nováčci je ujišťovali, že se do ní rádi zapojí. Někde dokonce začali chataři sami hned sbírat odpadky do pytlů, uvedla Denisa Cibulková.

„Napadlo nás, že kromě letáčků, které vydáváme o tom, že se akce koná a co se všechno se díky ní povedlo, by bylo dobré se na Sázavu vypravit o trochu dřív a lidem, kteří se kolem řeky pohybují, dát o tom dopředu informace, aby se k nám přidali. V nejlepším případě by si mohli okolí uklidit sami a my pak bychom mohli jen projet kolem a těšit se z toho, že je řeka čistá,“ řekl o sobotní propagační a průzkumné akci jeden z účastníků Martin Moravec.

Oslovení lidé podle něj reagovali kladně. „Když s nimi člověk promluví slušně, tak je jejich reakce většinou pozitivní. Kolikrát jsou překvapeni, a když už vědí, že se o úklid někdo stará, tak jim to třeba otevře oči a přidají se,“ dodal Martin Moravec. Na první pohled byla podle něj řeka a její okolí proti minulým rokům čistější.

Podobnou zkušenost má i Radim Hájek, který byl dalším účastníkem sobotní výpravy k Sázavě. „Myslím si, že situace kolem břehů není kritická, je tam ale pár lokalit, kde se asi trochu zdržíme a naplníme víc pytlů,“ dodal. Objevil také jednu skládku u statku obývaného Romy v Poříčí nad Sázavou. Pokusí se s tamními obyvateli domluvit, že když jim zajistí pytle a odvoz odpadků, oni nepořádek sami uklidí. Radim Hájek také s povděkem vítá rostoucí počet dobrovolníků, kteří se každoročně do úklidu řeky Sázavy zapojují. „Je vidět, že akce už má tradici,“ poznamenal.

Vstřícnost obyvatel ocenila i další z účastnic sobotního „předvoje“ Čisté řeky Sázavy Markéta Schestauberová. „Většina lidí, které jsme oslovili, byla pořádkumilovná, takže akci maximálně schvalovala a ujistila nás, že se na ni připraví. Někteří říkali, že jejich děti nebo vnoučata se účastní i samotného čištění,“ řekla. Při sobotní jízdě objevila několikakilometrový úsek řeky Blanice mezi Vlašimí a Hrádkem, kde se nahromadilo větší množství odpadků, zřejmě pozůstatků loňské povodně. Pokusí se ho také vyčistit, aby nepořádek neodnesla případná velká voda do Sázavy.

jt 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe