Dobrovolníci už sesbírali z hladiny a břehů Sázavy 20 tun odpadků

16.04.2011

Úklid Sázavy skončí v neděli

Dobrovolníci sesbírali v pátek a sobotu z hladiny a břehů Sázavy mezi Střechovem a Pikovicemi už téměř 20 tun odpadků. Dnes se jich do úklidu zapojilo 275. Byl mezi nimi i Solomon Small, zástupce londýnské charitativní organizace Thames21, která se věnuje čištění řeky a kanálů v hlavním městě Velké Británie. Se sběrem odpadků pomáhal na břehu řeky mezi Poříčím nad Sázavou a jezem v Nespekách a v Žampachu.

„Projekt je velice dobře promyšlený. Zajímavá je jeho organizace i to, jak všichni dokážou spolupracovat. Líbí se mi také styl sběru odpadků z vody, který v Londýně probíhá jinak, i to, jak se staráte o dobrovolníky,“ řekl. České zkušenosti určitě předá kolegům v Londýně. Rád by se akce zúčastnil i příští rok. Nevyloučil ani možnou spolupráci společností Posázaví a Thames21.

Třídenní úklid Sázavy skončí v neděli. Dobrovolníci před nadcházející turistickou sezonou vyčistí jednu z nejromantičtějších českých řek a její okolí. Učiní tak už pošesté. Každoročně seberou kolem 30 tun odpadků.

Projekt Čistá řeka Sázava se koná pod taktovkou tří organizátorů, napříč dvěma kraji. Úklid úseku ze Střechova do Pikovic, dlouhého téměř 100 kilometrů, tradičně organizuje společnost Posázaví o.p.s. Úsek mezi Havlíčkovým Brodem a Budčicemi je v režii sdružení Sázava 21 a úsek z Budčic do Střechova nad Sázavou si vzali na starost členové místní organizace rybářského svazu ze Soutic, hasiči z Trhového Štěpánova a občanské sdružení Kaleňáci.

jt

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe