Dobrovolníci se po roce opět pustili do čištění řeky Sázavy

12.04.2013

Na hladinu a břehy řeky Sázavy po roce opět nastoupili dobrovolníci, aby ji před nadcházející turistickou sezonou zbavili odpadků. Od pátku do neděle pod taktovkou společnosti Posázaví o.p.s. vyčistí bezmála 90 kilometrů dlouhý úsek z Kácova do Pikovic. Do úklidu se zapojili děti, školáci, studenti, vodáci, rybáři, hasiči a další lidé, kterým není osud přírody lhostejný.

ěší nás, že se do úklidu zapojuje čím dál víc dětí, letos jich bude kolem řeky vidět asi nejvíc. Akce tak má i výchovný účinek, protože věřím tomu, že kdo bude sbírat odpadky kolem Sázavy, bude pak ohleduplný i ke svému nejbližšímu okolí. Jinak si přejeme hlavně pěkné počasí, a aby se nikomu nic nestalo. A ideální by bylo, kdyby se odpadků našlo míň než loni,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

Učitel Jan Urban ze Základní školy Divišov se úklidu Sázavy účastní podruhé. Přišel spolu se svými žáky. „Nikdo je nemusel přemlouvat, aby šli sbírat odpadky. Budeme pomáhat celý víkend,“ řekl. Dvanáctiletá Nikola z kácovské základní školy přišla se spolužáky uklízet taky podruhé.“Chci udělat něco pro přírodu, navíc mě to baví.  Je ale hrozné, kolik nepořádku kolem řeky je. Nechápu, jak sem někdo může sypat odpadky,“ rozhořčila se. Pomáhat přišel i devatenáctiletý středoškolák Ondřej: „Akce se účastním už potřetí. Je to zajímavý víkend, pomůžeme přírodě a ještě si užijeme legraci. Jsem navíc ze Zruče nad Sázavou, takže se mě čistota kolem řeky bezprostředně dotýká“.

Organizace úklidu se proti minulým ročníkům nijak nemění.  Řeka mezi Kácovem a Pikovicemi je už tradičně rozdělena na pět úseků. Každý z nich má svou partu dobrovolníků a zásobovací tým, který jim vytvoří potřebné zázemí od ochranných pomůcek po jídlo a ubytování.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 pod taktovkou svazku obcí Malé Posázaví a za finanční podpory Evropské unie. Řeka se tehdy uklízela ze Sázavy do Pikovic. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s. a přispívají na něj desítky sponzorů od drobných dárců po velké firmy. Generálním partnerem projektu jsou Povodí Vltavy s.p. a Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová, která se zapojí i do samotného úklidu řeky.

K akci se postupně začali přidávat další organizátoři a v současné době se řeka Sázava uklízí napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou, dohromady téměř 190 kilometrů. Na Vysočině úklid organizuje Martina Hupková a Královská stezka o.p.s. Vloni na šedesátikilometrovém úseku z Havlíčkova Brodu do Chřenovic přiložilo ruku k dílu 550 dobrovolníků.

Ve středních Čechách se kromě společnosti Posázaví o.p.s. uklízí také pod taktovkou Lípy pro venkov, o.s. Očekává se, že na zhruba třicetikilometrový úsek ze Zruče nad Sázavou do obce Horka II nastoupí kolem stovky dobrovolníků.

Úklid řeky Sázavy inspiroval další organizátory, kteří zajišťují úklid řady menších vodních toků v regionu. Například dobrovolní hasiči a sokolové z Trhového Štěpánova pravidelně čistí Štěpánovský potok.

jt 

 

 

 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe