Dobrovolníci chtějí Sázavu šetřit – budou po sobě umývat nádobí

12.04.2011

Chtějí tak alespoň symbolicky snížit množství sesbíraného odpadu

Někteří dobrovolníci, kteří se 15. až 17. dubna zapojí do projektu Čistá řeka Sázava, nebudou při akci používat jednorázové plastové nádobí, ale přinesou si vlastní, které po sobě budou umývat. Chtějí tak alespoň symbolicky snížit množství sesbíraného odpadu. S nápadem umývat nádobí přišel zásobovací tým třetího čištěného úseku, konkrétně Lenka Smékalová a Ivana Danešová, řekla manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková.

„Nelíbí se jim, že čistíme řeku a vyprodukujeme při tom spoustu plastového nádobí, z kterého jíme.  Na jejich podnět proto zkusíme tento rok na třetím úseku používat nádobí, které se bude omývat. Kelímky ani misky se tedy nebudou vyhazovat,“ dodala Denisa Cibulková.

K experimentu propůjčila svůj vlastní byt v Sázavě, kam se bude nádobí vozit k mytí. Zároveň se tam bude čerpat i kohoutková voda k pití, kterou si pak budou dobrovolníci stáčet do vlastních lahví. Spolu s nimi si na brigádu přinesou také vlastní lžíce a misky. „Když to holky zvládnou, ať nádobí umývají. Je to dobrý nápad. Když uklízíme řeku, tak důsledně. Plastů totiž při tom opravdu vyhodíme dost. Sice je třídíme, ale i likvidace tříděného odpadu zatěžuje životní prostředí, nemýlím-li se,“ řekla Denisa Cibulková.

Otázkou podle ní je ale to, zda by se podobná praxe dala zvládnout na všech pěti úsecích, na něž je Sázava během čištění rozdělena.  Některé jsou totiž hůře dostupné a zázemí zásobovacích týmů je od řeky poměrně vzdáleno.  Nádobí by proto nemusely stihnout umýt.

Během šestileté historie projektu Čistá řeka Sázava se při brigádě nádobí už kdysi umývalo. Tehdy ale na řeku vyrážel denně padesátičlenný tým, dnes jsou to stovky dobrovolníků. Plastové nádobí, které se tenkrát používalo, se vozilo mýt do partnerských restaurací. „Dalo se tam do myčky a pak jsme si je vyzvedli čisté. Stihlo se bez problémů umýt,“ popsal Václav Pošmurný ze společnosti Posázaví o.p.s. Organizátoři ale mají k dispozici jen jednu takovou sadu nádobí, která se dá opakovaně použít. Na nákup dalších nejsou peníze.

Projekt Čistá řeka Sázava se koná pod taktovkou tří organizátorů, napříč dvěma kraji. Úklid úseku ze Střechova do Pikovic, dlouhého téměř 100 kilometrů, tradičně organizuje společnost Posázaví o.p.s., padesátikilometrový úsek mezi Havlíčkovým Brodem a Budčicemi bude v režii sdružení Sázava 21 a dvacetikilometrový úsek z Budčic do Střechova nad Sázavou si vzala na starost MAS Lípa pro venkov.

V loňském roce více než 1000 dobrovolníků vyčistilo úsek řeky dlouhý přes 150 kilometrů. Sesbírali přes 37 tun odpadků, především plastových lahví, igelitových obalů, ale také starých lednic, sudů, torz rybářských lodí, koleček, jízdních kol či pneumatik.

jt


 

Související obrázky

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe