Čistá řeka Sázava 2010 – shrnutí

15.07.2010

Letošního pátého ročníku se stejně jako loni ujaly tři organizace. Na horním toku 40kilometrový úsek z Havlíčkova Brodu do Budčic (s vynecháním úseku Okrouhlice – Světlá nad Sázavou) čistilo občanské sdružení Sázava 21 a přibližně 20kilometrový úsek z Budčic k Mařanovu Mlýnu uklízela místní akční skupina Lípa pro venkov. 

Posázaví o.p.s. si vzalo na starost úsek tentokrát už od vlakové zastávky Střechov nad Sázavou, kde začíná správní území Kácova, až do Pikovic, což je 92,8 říčních kilometrů. Celkem se na čištění podílelo přes 1 000 dobrovolníků, kteří od středy 14. dubna do neděle 18. dubna vyčistili přes 300 km břehů řeky a sesbírali přes 37 tun odpadu.

Pozměněná organizace loňského ročníku se ukázala být úspěšná, proto nebyl důvod se jí nedržet i tento rok. Znamenalo to, že našich skoro 93 kilometrů toku řeky jsme opět rozdělili na pět menších přibližně stejně dlouhých úseků.

Během tří dnů, od pátku 16. dubna do neděle 18. dubna, pět skupin dobrovolníků souběžně čistilo přidělené území. Úklidové čety se rozjely na lodích korytem řeky Sázavy a za podpory velice důležitých pěších sbíraly a nakládaly vše, co do řeky a její blízkosti nepatří. Složení odpadků bylo podobné jako v předchozích ročnících, šlo opět především o PET lahve, igelitové obaly, ale i staré sporáky, ledničky, sudy, torza rybářských lodí, rámy od postelí, kolečka, jízdní kola, pneumatiky, celá kola od traktoru a další harampádí. Kuriozitou byl ze zadní strany otevřený trezor – že by nějaký předmět doličný?

Na všechny účastníky i letos na vodě dohlíželi profesionální vodáčtí instruktoři Maruška Dřízhalová, Zbyněk Hruška, Vladimír Fořt, Jan Malinovský, Lenka Novotná, Jan Novotný, Markéta Schestauberová, Miroslav Svěrák, Tereza Svobodová, Martin Šmíd, Michal Štědrý, Zuzka Trnková a Štěpán Zelený. Organizaci dobrovolníků měli zase na starosti již osvědčení vedoucí jednotlivých úseků. Na prvním úseku se vystřídala Bára Čmelíková se Soňou Křenovou, na druhém velel Mirek Kratochvíl, třetí úsek dirigovala Bára Obstová, čtvrtý Radim Hájek a na pátém vládl pevnou a spravedlivou rukou Martin Moravec. Každý úsek měl svůj zásobovací tým, který se staral o jídlo a pití, o spaní, ale nejen o to, zkrátka o vše, co bylo potřeba.

A čím byl letošní projekt výjimečný? Jednoznačně krásným počasím – konečně! Myslím, že všechny ty pilné včeličky a mravenečkové, jak jsem dobrovolníkům říkala, byli po zásluze odměněni teplem a sluníčkem, které nás provázelo po celé tři dny. Možná i právě proto se sebralo o 5 tun více odpadků než vloni, více jak 30 tun! Popravdě řečeno, chvíli mi trvalo, než jsem si ujasnila, jestli mám mít radost, že je toho tolik, nebo být smutná, že je toho zase víc.

Kromě toho, že jsem celé tři dny, den co den, usínala s obavami, aby se hlavně nikomu nic nestalo, aby všichni měli co jíst, co pít, kde spát, bylo dost pytlů, rukavic atd., tak jsem také jezdila podél řeky s fotografkou Bohunkou a kameramanem Jakubem. Navštívili jsme všechny úseky a na první pohled mi připadalo, že tolik odpadků nevidím. O to víc jsem byla překvapená, když jsem si každý večer sečetla nahlášené váhy, jak to roste – nečekala jsem to. Nakonec jsme se ale všichni shodli, že to množství vypovídá o ledasčem. Jednak jsme čistili o něco delší úsek, pomoc přišlo o asi 150 dobrovolníků více než vloni – celkem téměř 700 osob, a také práce odvedená předešlé roky byla znát. Mohli jsme čistit i dál od řeky a sem tam, převážně v chatových oblastech, zlikvidovat i nějakou tu černou skládku. Samozřejmě ani letos nám nezbyl čas a síly na všechno, ale několik takových úložišť jsme si zmapovali, příští rok je vezmeme útokem – zase pokrok!

Tento projekt funguje na dobrovolnosti všech. Je závislý na finančních příspěvcích a materiální pomoci sponzorů a partnerů a na pomoci každého z vás – dobrovolníků. Zapojit se může úplně každý, byť třeba na hodinu nebo zasláním nepatrné finanční částky.

Opravdu z celého srdce děkuji všem, kteří jste v letošním roce jakoukoliv formou přispěli k opětovně zdárné realizaci čištění řeky Sázavy, protože bez vás by to nešlo! Tak jen tak dál a budu se na vás těšit i příští rok, a to od 15. do 17. dubna 2011.
Ahóóój!

Denisa

 

 

Související obrázky
Soubory ke stažení

Nepodařilo se načíst flash plugin. Stáhnout si ho můžete z webu Adobe